
Instagram’da rakip analizi yapmak, markanız için kısa ve uzun vadede faydalı sonuçlar almanızı sağlar. Rakip analizi yaparak marka konumlandırmanızı, instagram içerik planlamalarınızı ve reklam kampanyalarınızı daha etkili oluşturabilirsiniz.
Eğer bu makalemden önce rakip analizinin ne olduğuyla ilgili detaylı bilgiler paylaştığım Instagram Rakip Analizi Nedir? başlıklı yazımı okumadıysan öncelikle buraya tıklayarak oraya bir göz atmanı öneririm.
Instagram üzerinde rakiplerinizin arasından sıyrılıp bir adım öne geçmek tahmin ettiğiniz kadar kolay olmayabilir. Son yıllarda instagram üzerinden satış ve pazarlama yapmaya çalışan belki de binlerce marka bulunmaktadır. Fakat şunu belirtmeliyim ki sizinle aynı sektörde bulunan markalar satış yapabiliyor, öncü duruma gelebiliyorlarsa siz de bu konuma gelebilirsiniz. Bu konuda sabırlı ve istikrarlı olmanızı öneririm.
Instagram’da rakip analizinin nasıl yapılacağını ve faydalarını 6 adımda sizlere anlatmaya çalışacağım.
Hadi başlayalım. 🙂
1. Hedef Kitlenizi Anlamaya Çalışın
Hedef kitlenizin ne istediğini, hangi içeriklerden hoşlandığını, nelere daha fazla ilgili olduklarını öğrenmeye çalışın. Bunun için doğrudan rakibiniz olan marka hesaplarını incelemeye alarak takipçilerinin en fazla hangi tarz gönderilere yorum yaptıklarını, beğendiklerini analiz edin.
2. Hedef Kitlenizin Nerede Olduğunu Tespit Edin
Başarılı olan rakiplerinizin daha çok hikaye mi? Instagram Reels mi? yoksa post paylaşımı mı yaptığı inceleyin ve hangilerinden daha fazla verim aldıklarına bakın. Bu sayede hedef kitlenizin en fazla hangi içerik türünde vakit geçirdiğini ve etkileşime geçtiklerini analiz ederek instagram pazarlama stratejilerini bu yönde geliştirebilirsiniz.
Yukarıdaki iki maddeye biraz daha ayrıntılı bakalım mı?
Birinci maddede hedef kitlemizin hareketlerini, istek ve arzularını incelemeye alıyoruz. Tabii bunu bizim doğrudan rakibimiz olan ve başarılı olmuş markaların hesaplarındaki kitleyi incelemeye alarak yapıyoruz.
Örneğin; Kadın çantası satışı yapmaya çalıştığımızı düşünelim ve gerçek takipçisi olan, gerçek hesaplardan yorum ve etkileşim alan farklı rakipler bulduk. Bu rakip markanın instagram hesabında öncelikle ne tür paylaşımlar yaptığına ve hangi paylaşımlarda daha fazla soru, yorum, beğeni aldığını analiz ederiz. Rakiplerimizin instagram reels, hikayeler ve IGTV’den nasıl yararlandıklarını analiz ederiz.
Elimizde yeteri kadar veri topladığımızda bu veriler doğrultusunda kararlar alıp, içerik planlamamızı bu şekilde düzenleyerek kendi takipçilerimiz üzerinde test ederiz.
3. Yeni Fırsatları Keşfedin
Rakip analizi yaparken, rakiplerinizden sizi farklı kılacak fırsatlar keşfedebilir, farklı bakış açıları oluşturabilir ve marka konumlandırmanızda farklılık noktaları oluşturarak rakiplerinizden yavaş yavaş farklılaşmaya ve öne çıkmaya başlayabilirsiniz.
Olası boşlukları bulup, fırsat yaratmak;
- Rakipleriniz yorumlara yeterince iyi ya da açıklayıcı cevap vermiyor,
- Sadece ürün paylaşımı yapıp satış yapmaya çalışıyor,
- Düzenli paylaşım yapmıyor,
- Üst üste paylaşımlar yapıyor,
- Hikayeleri yeterince iyi kullanmıyor,
- IGTV kullanmıyor,
- İşin mutfağı dediğimiz, arka plana ait paylaşım yapmıyor.
Yukarıdaki maddeleri çoğaltarak kendi markanız için fırsatlar yaratabilirsiniz.
Belki de rakibinizin bir paylaşımından bir fikir edinecek ve farklı bir bakış açısı yakalayacaksınız. Rakip analizi yaptıkça boşlukları daha iyi görecek, fırsatları keşfedecek ve farklılık noktaları oluşturabileceksiniz.
4. Daha Kaliteli ve Değerli İçerik Oluşturun
Rakiplerinizi incelemeye almaya, onların hakkında temel bilgiler edinmeye ve bu doğrultuda adımlar atmaya başladıktan sonra mevcut içerik stratejilerinizi geliştirebilirsiniz.
Yaratıcı olmak, değer katan ve problem çözebilecek içerikler üretmek için öncelikle rakiplerinizi incelemeniz ve onların neler yaptıklarına bakmanız gerekmektedir. Burada kopya olmamaya dikkat edin ve sadece sizin olmak istediğiniz konumda olan rakiplerinizin başarılı içeriklerine dikkat edin.
Not: Rakip analizinde hesapları incelerken bence bu içeriği baya iyi olmuş gibi bir yorum asla yapmayın. Hangi içerik daha fazla beğeni ve yorum aldıysa hedef kitleniz onu beğenmiştir.
5.Markanızı Rakiplerinizle Kıyaslayın
Rakiplerinizle kendi markanızı kıyaslamak sizin ya da rakiplerinizin eksik yönlerini ortaya koyabilir. Kendi markanızda gördüğünüz eksiklikleri tamamlayarak benzerlik noktaları oluşturabilir, rakiplerin eksiklerini görerek, oluşturacağınız stratejiler ile farklılık noktası inşaa edebilirsiniz.
6. Rakip Analizinde Topladığınız Verileri Test Edin
Buraya kadar yaptığınız analizler doğrultusunda birçok fikir edineceksiniz ve önemli olan aksiyon almaktadır.
Rakip analizi sonrası oluşturacağınız stratejileri bir günde harcamayın. Eğer analiz sonrası reels videoları, hikaye etkileşimleri ve video içerikler paylaşmanız gerektiğine karar verdiyseniz, test süreci başlatın.
Markanızla ilgili 15 saniyelik bir reels videosu çekin ve paylaşın, etkileşimi takip edin ve markanız için yararlı olup olmayacağına karar verin. Eğer olumlu bir etki yaratıyorsa devam ettirin.
Eğer rakipleriniz başarılı oluyor, siz başarısız oluyor ve etkileşim alamıyorsanız rakiplerinizi biraz daha detaylı analiz edin. Örneğin reels videosunu saat kaçta paylaştığına bakın, hashtaglerini inceleyin ve tekrar test süreci başlatın.
Instagram Rakip Analizi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Takipçi Sayısı: Rakiplerinizi analiz ederek takipçilerinin bot ya da çekiliş hesaplarından gelen kullanıcılar olup olmadığına dikkat edin. Genel olarak çekilişlerden kazanılan takipçiler ne size ne de rakibinize satış getirmez.
- Gönderiler: Rakiplerinizin günde kaç gönderi ve hangi saatlerde gönderi paylaştığı analiz ederek bu doğrultuda paylaşım planlarını yapabilirsiniz.
- Beğeniler: Tüm markalar gönderilerine binlerce beğeni almak ister ve aceleci davranırlar. Rakiplerinizin ne tür paylaşımlarda yüksek beğeni aldıklarını inceleyip buna göre paylaşımlar yapabilirsiniz.
- Yorumlar: Öncelikle rakip yorumların gerçek kişiler tarafından yapılıp yapılmadığına dikkat edin. Sonrasında ne tarz yorumlar aldıklarına, ne sorduklarına, nelerden şikayetçi olduklarına, neleri sevdiklerine vb. durumlara bakmanızda fayda var.
- Etkileşim: Rakip analizi sonrası test süreci başlattığınızda etkileşim oranlarınızı takip edin. Bazen beğeniler az olmasına rağmen gönderiniz fazlaca etkileşim olabilir ya da ileriye dönük size doğru ya da yanlış olduğunuzu gösterebilir.
- En İyi Hashtagler: Hashtagler belkide herkesin çok sevdiği ama yanlış kullandığı bir özellik olabilir. Rakiplerinizin kullandığı hashtagleri kullanarak dönüşüm oranlarına bakın, Fakat her gönderinizde aynı hashtagleri kullanmamaya dikkat edin.
Rakip analizi yaptıktan sonra artık rakiplerinizin instagram’ı nasıl kullandıklarını ve ne tür stratejiler ürettiklerine dair fikir sahibi olacaksınız. Rakipleriniz hakkında topladığınız veriler üzerinden atacağınız adımları belirleyin.
Son olarak rakip analizi yaparken başarılı olmuş bir markanın hesabını asla kopyalamayın. Geliştirin ya da versiyonlarak daha iyisini ortaya çıkarmaya çalışın. Tabii kullandıkları hashtagleri, filtreleri kullanmakta özgürsünüz. 🙂 Fakat analiz yaptıkça zaten aklınızda yeni fikirler ve stratejilerde oluşmaya başlayacaktır.
İyi bir rakip analizi, içerik ve pazarlama stratejisi, düzen, istikrar, yenilik ve sabırla markanızı instagram üzerinde çok iyi yerlere getirebilirsiniz.
Şimdiden başarılar dilerim.